Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 18-09-2024, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • Klaas-Wybo van der Hoek - GroenLinks
  • Geertje Dijkstra - Jacobi - Lijst Dijkstra-Jacobi
  • Rogier van 't Land - D66
  • Annemiek KleinJan - Uneken - GroenLinks
  • Jeroen Betten - VVD
  • Wybe Niemeijer - ChristenUnie
  • Geertje Veenstra - CDA
  • Frantina Kiekebeld - van der Knaap - VZ Westerkwartier
  • Sandra de Wit - PvdA
  • Myra Eeken - Hermans - PvdA
  • Harry Stomphorst - Sterk Westerkwartier
  • Ard van der Tuuk - Burgemeester

Voedselagenda Westerkwartier Terug naar de Tekentafel


De gemeenteraad van Westerkwartier heeft besloten de Voedselagenda terug te sturen naar het college voor herziening. Na een intensief debat bleek er behoefte aan een duidelijkere visie en meer concrete uitwerking.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 15 september 2024 stond de Voedselagenda van Westerkwartier centraal. Het voorstel, dat aanvankelijk als hamerstuk was geagendeerd, leidde tot een levendig debat met diverse amendementen en moties. De fractie van VZ Westerkwartier, met Harry Rook als indiener, had vragen over de uitwerking van de agenda en de timing van het addendum. Het college had eerder aangegeven dat de agenda scherper zou worden uitgewerkt, maar dat bleek voor de raad onvoldoende.

Mevrouw Dijkstra Jacobi van de lijst Dijkstra Jacobi uitte haar zorgen: "Waar zeggen we ja tegen als we instemmen?" Ze vergeleek de voedselagenda met "koken met sterren", waarbij het er mooi uitziet, maar de inhoud onduidelijk blijft. Haar fractie diende amendementen in om de uitrol van de agenda op vrijwillige basis te laten plaatsvinden en om het aansturingsmechanisme voorlopig niet in te zetten.

De discussie werd verder aangezwengeld door de fracties van GroenLinks en de PvdA, die pleitten voor het expliciet opnemen van voedselzekerheid in de agenda. "Iedereen moet toegang hebben tot gezond voedsel," benadrukte mevrouw Klein Jan Uneken van GroenLinks.

De ChristenUnie, bij monde van de heer Niemeijer, stelde voor om een einddatum aan de subsidieregeling te koppelen, wat brede steun kreeg. "Het is belangrijk om dat goed in te kaderen," aldus Niemeijer.

De VVD-fractie, vertegenwoordigd door de heer Betten, uitte kritiek op de besteding van middelen: "Wij kunnen als fractie niet uitleggen dat wij €80.000 gaan besteden aan zaken als wildplukwandelingen."

Na een schorsing bleek er onder de fracties consensus te zijn om de agenda terug te geven aan het college. De wens is uitgesproken om eerst een heldere voedselvisie te ontwikkelen, waarop de agenda kan voortbouwen. "We willen allemaal hetzelfde: een gezond en duurzaam Westerkwartier," aldus mevrouw Veenstra van het CDA.

Wethouder Stomphorst toonde begrip voor de terugkoppeling en gaf aan dat het college met de feedback aan de slag zal gaan. "We willen onze inwoners helpen gezonder te leven en initiatieven ondersteunen," zei hij.

De moties en amendementen werden ingetrokken, en de raad kijkt uit naar een herzien stuk dat beter aansluit bij de wensen en zorgen van de inwoners en agrariërs van Westerkwartier.

Samenvatting van het voorstel


De fractie van VZ Westerkwartier heeft op 15 september 2024 een technische vraag ingediend, met Harry Rook als indiener, over agendapunt 10 van de raadsvergadering betreffende de Voedselagenda. In de schriftelijke beantwoording van eerdere vragen heeft het college aangegeven dat de Voedselagenda scherper en beter uitgewerkt zal worden, met verwijzingen naar een nadere uitwerking. De fractie vraagt wanneer de raad het addendum op de visie zal ontvangen voor bespreking en vaststelling.

Documenten